Nem hiszem, hogy van olyan hazai underground party-arc, aki ne ismerné Zsolt nevét és eklektikus, valahogy mindig lépéselőnyben maradó zenei világát. Az atléta alkatú dj már tíz éve van a ringben, és még sosem akadt, aki padlóra küldje. Persze nehezen akadna ilyen, és nem csak a lemezek felkutatásával és lejátszásával töltött órák terén szerzett behozhatatlan előnye miatt. A hazai underground DJ-k nagy részére óriási hatással volt - és van - ez a negyven éves, csendes ember. A stílusbeli korlátokat folyamatosan átlépő, mindig a legújabb, legritkább, zeneileg előremutató kiadványokat bemutató Zsolt szelíd fanatizmusa emberek ezrei számára világította meg az ismeretlenség homályában müködő zenészek és kiadók irányába vezető ösvényt.

A Last Night a DJ Saved My Life című diszkó klasszikus nekem Zsoltról szól, mert nem egy embert ismerek, akinek ő mentette meg az életét egy dallal egy party lemezjátszói-mögül, egy lemezbolt pultjának túloldaláról, vagy a Tilos Rádió stúdiójából adva.

Ha belegondolunk, nélküle nem lenne vagy nem így lenne hazai underground tánczene. A győri származású Zsolt, nemzetközi hírű futball-bíró édesapja nyomdokain haladva a budapesti Testnevelési Főiskoláról ugyan kikopott, de éveken keresztül minden éjjel a Tilos az Á DJ-jeként 10-12 órás marathoni műsorokkal tartotta magát edzésben. Az akkori Tilos az Á-s esték - punktól a jazzen, hip hopon és a népzenén keresztül egészen a korai acid-ig húzódó - zenei választékának sokszínűségét ő oltotta a kezdetben kalózrádióként funkcionáló Tilos Rádióba. Mind az Á-ban, mind a Rádióban sokáig Zsolt volt az egyetlen zenész, s amikor az irreális kettős terhelés kettészakította volna, megjelentek a helyére beugró első DJ-palánták, akik többnyire tőle tanulták meg, amit a zenéről akkor tudni lehetett.

Azóta DJ-k több generációja cseperedett fel őt hallgatva a party-kon vagy a rádióban, de nem sok embert ismerek, aki képes lenne hozzá hasonlóan a leggázosabb gagyi euro-house profilú lemezboltok polcait is végigtúrni legalább hetente egyszer, hogy véletlenül behozott ritka hip-hop maxikat túrjon ki a szemét közül. Negyven évesen is olyan friss füllel válogat, mint egy tinédzser, és a bevált slágerek és stílusok állandó ismétlése helyett mindig igyekszik addig még soha nem hallott hangokat és ritmusokat tű alá helyezni. Nem sok DJ-t ismerek, aki Zsolthoz hasonló alázattal és tisztelettel viszonyulna ehhez a hivatáshoz.

shuriken

_cikkek_

Sokszínűség, sok szeméttel - Interjú a Népszabadságban, 2003. szeptember 13.

Palotai - Prieger Zsolt írása az Élet és Irodalomban (2003.02.21)

Az impulsecreator party-beszámolói 1999.09.18.-2002.11.29.

Hip-hop indiánokkal, Sinatra láncfűrésszel - Interjú a Népszabadságban, 2002. január 25.

Még mindig "Tilos" - beszélgetés Palotai Zsolttal

Palotai Zsolt - Interjú a FREEE Magazinban, 2001. április

Interjú a Z+ televízióban - Z+, 2000. 10. 19.

DJ Palotai és a bécsi Love Parade - Wanted, 2000. augusztus

Palotai a disc-jockey - Távkapcsoló (UPC PR), 2000/4

Palotai Zsolt - Interjú a FREEE Magazinban, 2000. március

Interjú Palotai Zsolttal a Tilos Rádióban, 2000. január 18-án.

Spontán ML eszmecsere Palotai Zsolttal - mp3.index.hu, 1999.10.06.

"Mi van itt, földrengés?" - Mancs, 1999.05.13.

Underground föld felett - MAX, 1999. április

"Miles Davis ma jungle-t nyomna" - Internetto.West, 1999. 04. 01.

Határtalanul - Magyar Narancs, 1998.06.25.

DJ Palotai - Wanted, 1997. június

Palotai Zsolt - Interjú a FREEE Magazinban, 1996. június